ΑΚΙΝΗΤΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΦΠΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Η ακίνητη ιδιοκτησία και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) έχουν μία πολυεπίπεδη σχέση, που συνεχώς δοκιμάζεται λόγω κυρίως των όλο και πιο περίπλοκων πράξεων που παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση. Ένα συγκεκριμένο άτομο, ο πρώην Έφορος Φορολογίας, Γιάννης Τσαγκάρης, αποτέλεσε εμπνευστής και πρωτεργάτης πλειάδας νομοθετικών προνοιών ΦΠΑ που αφορούν την ακίνητη ιδιοκτησία, εξ’ ου και η αναφορά σε «παραγωγή» στον τίτλο του σεμιναρίου. Και εφόσον το ΦΠΑ είναι φόρος «κατανάλωσης», γι’ αυτό και η μετάβαση από την παραγωγή στην κατανάλωση! 

Η Chelco VAT International Academy συνεχίζει τη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων της σε θέματα ΦΠΑ με ακόμη μια περιοδεία σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, που θα επικεντρώνεται σε μία «εφ’ όλης της ύλης» ανάλυση του ΦΠΑ στον τομέα της ακίνητης ιδιοκτησίας, με κύριο ομιλητή τον ίδιο τον Γιάννη Τσαγκάρη.

Τον κ. Τσαγκάρη θα πλαισιώνουν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chelco VAT και Επικεφαλής Εκπαιδευτής της Ακαδημίας, Αλέξης Τσιελεπής, μαζί με τον Σύμβουλο της εταιρείας, Παναγιώτη Ιωνά. Η σύμπραξη των τριών ειδικών θα παραθέσει και αναλύσει, επεξηγώντας ταυτόχρονα τη νομοθεσία και την ερμηνεία που έχει δώσει το Τμήμα Φορολογίας, πληθώρα συμβατικών αλλά και διφορούμενων συναλλαγών ακίνητης περιουσίας μέσα από παραδείγματα, που θα περιλαμβάνουν:

 • «Καινούργια» ακίνητα και επιβολή ΦΠΑ
 • 5% ΦΠΑ για πρώτη κατοικία – Οι πρόσφατες τροποποιήσεις 
 • Πώληση και μεταπώληση (1η και 2η πράξη)
 • Αγορά, ανακαίνιση και μεταπώληση
 • Αντιπαροχή με ολόκληρη ή μερική μεταβίβαση
 • Ανταλλαγή
 • Πώληση βιομηχανικών υποστατικών
 • ΦΠΑ στα ενοίκια  και χρήση ακινήτων ως τουριστικά καταλύματα, περιλαμβανομένου μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας
 • Αντίστροφη χρέωση λόγω άρθρου 11Β χωρίς δικαίωμα έκπτωσης

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με θέματα ΦΠΑ, και ειδικότερα όλους όσους χειρίζονται συναλλαγές που αφορούν ακίνητη ιδιοκτησία.

Πρόγραμμα

8:30π.μ. - 9:00π.μ.
Προσέλευση, Εγγραφές & Καφές
9:00π.μ. - 9:10π.μ.

Χαιρετισμός: Αλέξης Τσιελεπής

9:10π.μ. – 11:00π.μ.
 • ΦΠΑ στα καινούργια ακίνητα σύμφωνα με την αλλαγή σε ισχύ από 11/11/2022 και οι σκέψεις για το μέλλον
11:00π.μ - 11:30π.μ.

Διάλειμμα

11:30π.μ. – 1:00μ.μ
 • 5% ΦΠΑ για πρώτη κατοικία – υφιστάμενες και καινούργιες πρόνοιες
 • Αντίστροφη χρέωση λόγο άρθρου 11Β
1:00μ.μ. – 2:00μ.μ.

Μεσημεριανό

2:00μ.μ. – 3:30μ.μ.
 • Αντιπαροχή – Ανταλλαγή
 • Μεταπώληση ακινήτου: Ακυρωτική συμφωνία vs εκχώρηση δικαιωμάτων
3:30μ.μ. – 4:00μ.μ.

Διάλειμμα

4:00μ.μ. – 5:30μ.μ.
 • Μίσθωση εμπορικού ακίνητου
 • Χρήση ακινήτων ως τουριστικά καταλύματα μέσω διαχειριστικής εταιρείας ή/και διαδικτυακής πλατφόρμας
 • Καινούργια Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Ερωτήσεις και Συζήτηση

5:30μ.μ.

Τέλος Σεμιναρίου

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Εκπαιδευτές

Γιάννης Τσαγκάρης, BSc, MBA, FCCA
Πρώην Έφορος Φορολογίας

Ο πρώην Έφορος Φορολογίας κ. Γιάννης Τσαγκάρης γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Νοέμβριο του 1959.

Υπηρέτησε το Τμήμα Φορολογίας για 29 χρόνια και διετέλεσε, ανάμεσα σε άλλα, Έφορος Φορολογίας από τον Φεβρουάριο 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, Βοηθός Έφορος Φορολογίας από το 2014 μέχρι το 2016, Διευθυντής Έργου για την Ενοποίηση των φορολογικών τμημάτων του Κράτους από το  2013 μέχρι το 2014 και Λειτουργός ΦΠΑ σε διάφορες βαθμίδες από το 1992 μέχρι το 2013.

Διετέλεσε επίσης λειτουργός παραγωγικότητας στο Υπουργείο Εργασίας, λέκτορας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Διοίκησης (1988-1992) και λέκτορας στο Frederick Institute of Technology.

Είναι κάτοχος πτυχίου (BSc) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (ΗΠΑ), ενώ κατέχει και Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδίκευση στα Οικονομικά από το Old Dominion University (Norfolk, VA, USA). Είναι ορκωτός λογιστής- Chartered Certified Accountant και Fellow Chartered Certified Accountant (FCCA) από το 1998.

Επιπλέον, κατέχει πιστοποιητικό παρακολούθησης στο ‘Comparative Tax Policy and Administration’ από το Harvard Kennedy School, Executive Education

Αλέξης Τσιελεπής, BSc, FCA
Διευθύνων Σύμβουλος
Chelco VAT Ltd
E-Mail: [email protected]

Ο Αλέξης Τσιελεπής, Διευθύνων Σύμβουλος της Chelco VAT Ltd, αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον ειδικούς σε θέματα ΦΠΑ στην Κύπρο. Με σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας στον στρατηγικό σχεδιασμό ΦΠΑ, ο Αλέξης συμβουλεύει επιχειρήσεις σε διεθνή ζητήματα ΦΠΑ και παραδίδει σεμινάρια σε τοπικά και διεθνή συνέδρια.

Έχει συγγράψει μια σειρά προγραμμάτων φορολογικών σπουδών αλλά και μια πλειάδα άρθρων και αναλύσεων σε θέματα έμμεσης φορολογίας που αφορούν την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλέξης είναι μέλος (fellow) του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), συνέταιρός και διευθυντής του VAT Forum, μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και αντιπρόεδρος του Cyprus VAT Association (CYVA). Είναι επίσης κάτοχος του τίτλου Expert in European Value Added Tax (VAT), τον οποίο απέκτησε επιτυγχάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στην ιστορία του θεσμού. Είναι πλέον συνέταιρος και διευθυντής του VAT Forum.  Είναι επίσης Αντιπρόεδρος του Cyprus VAT Association (CYVA).

Ο Αλέξης είναι Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Επαγγελματικής Κατάρτισης από την ΑΝΑΔ.

Παναγιώτης Ιωνά, BA, ACA
Σύμβουλος
Chelco VAT Ltd
E-mail: [email protected]

Ο Παναγιώτης είναι ορκωτός λογιστής (ACA) με περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας στο ΦΠΑ. Είναι κάτοχος πτυχίου BΑ στα Οικονομικά και τη Λογιστική από το Πανεπιστήμιο του Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι μέλος του Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) και μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

Ο Παναγιώτης είναι κάτοχος του διπλώματος Expert in European VAT, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία της χρονιάς. Είναι επίσης γραμματέας του Cyprus VAT Association (CYVA).

Δίνει διαλέξεις και παραδίδει μαθήματα έμμεσης φορολογίας όλων των επιπέδων σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και επαγγελματίες και έχει συγγράψει μια πλειάδα άρθρων σε θέματα έμμεσης φορολογίας που αφορούν την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ο Παναγιώτης είναι Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Επαγγελματικής Κατάρτισης από την ΑΝΑΔ.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Επαγγελματίες που ασχολούνται με ζητήματα ΦΠΑ, αρχάριους αλλά και πεπειραμένους, που χειρίζονται συναλλαγές που αφορούν ακίνητη ιδιοκτησία και θα ήθελαν να διευρύνουν τις γνώσεις τους:
 • Λογιστές

 • Διευθυντές λογιστηρίων

 • Ελεγκτές

 • Δικηγόροι

 • Οικονομικοί Διευθυντές

 • Φορολογικοί σύμβουλοι

 • Φοροτεχνικοί

 • Μεσίτες

 • Επαγγελματίες ανάπτυξης γης

Πότε, Που και για Πόσα;

Ημερομηνία και Χώρος

Λεμεσός
Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024, Columbia Plaza

Λευκωσία
Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024, Cleopatra Hotel

Λάρνακα
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024, Radisson Blu Hotel

Ώρα

9:00π.μ. – 5:30μ.μ. (εγγραφή στις 8.30π.μ.)
7 μονάδες CPD (θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης)

Κόστος

€285 + ΦΠΑ (συμπεριλαμβάνεται μεσημεριανό)
Έκπτωση 15% για ομάδες τριών ατόμων και άνω.
Δωρεάν για φοιτητές του τρέχοντος Diploma in VAT Excellence (DiVE). Αναφέρετε στις Σημειώσεις κατά την εγγραφή.

Γλώσσα

Ελληνικά

Share with friends or colleagues: